Ingatlah Kenapa Perlu Takaful ?

Artikel-artikel di bawah ini membawa kita untuk berfikir jika kita berada di tempat mereka. Oleh sebab itu, saya sarankan buatlah suatu persediaan yang cukup supaya ia dapat membantu kita jika pekara berikut terjadi kepada kita dan keluarga. Kita hanya merancang, tuhan yang menentukan..

3 sebab utama kenapa anda perlukan insuran/takaful di dalam keluarga atau hidup anda.

1)Protect your income if anything happen to you or your family.

picture5 Kenapa Takaful?

Ibu hadapi keperitan hidup setelah suaminya lumpuh (punca pendapatan hilang sekelip mata). Bagaimanalah nasib dia selepas ni…

picture6 Kenapa Takaful?

Suami ceraikan isteri kerana tidak sanggup melihat isteri terseksa zahir dan batin. Siapa tak sayang bini oii…

picture7 Kenapa Takaful?

Rumah yang dibeli bertahun lamanya terpaksa dijual hanya kerana untuk merawat penyakit. Kasihan kan…kenapa tidak awal-awal dulu beli pelan takaful, sekarang ? Nasi dah jadi bubur..

2) Create medical revised (medical card)

04 Kenapa Takaful?

Ini adalah satu contoh kepada sesiapa merasakan.. “SUDAH CUKUP DENGAN BENEFIT MEDICAL YANG SYARIKAT BERIKAN“. Jika anda lihat keratan akhbar diatas, pesakit telah menanggung penyakit ini KETIKA MASIH BERKHIDMAT BERSAMA PENERBANGAN MAS. Persoalannya, kenapa MAS tak cover beliau ?

Beliau PERNAH MEMIKIRKAN UNTUK MELAKUKAN PEMBEDAHAN PADA TAHUN 2005 tetapi terpakasa MEMBATALKAN KERANA KOS MENCECAH RM300,000.

CONTOH :

Jika A dan B berkerja di dalam satu syarikat dan ditakdirkan A mengidap peyakit kritikal dan perlukan kos rawatan yang tinggi, adakah A akan dianggap“BEBAN” atau “ASET” kepada SYARIKAT ? Sudah tentulah BEBANAN. Pada pendapat anda, jika A telah dianggap sebagai beban kepada syarikat, adakah A DIBUANG atau DISIMPAN? Sudah tentulah DIBUANG.

Jadi ini lah yang mungkin berlaku kepada saudari kita diatas, melainkan jika kita mempunyai share dalam syarikat ataupun kita anak orang yang berpengaruh di dalam syarikat. Periksa diri anda dan buatlah persediaan untuk semua ini..

02 Kenapa Takaful?

Rasa malu dan segan, sudah tidak menjadi persoalan jika terpaksa mencari duit untuk menampung kos rawatan. Hendakkah anda menjadi seperti ini?PERSOALANNYA, cukup ke dengan meminta derma sahaja? Pesakit memerlukan kos rawatan dari RM300,000–RM500,000 tetapi hanya mendapat RM2,000 sahaja. Berapa percent sangat dapat membantu diri beliau?

a Kenapa Takaful?

”ORANG KERJA KERAJAAN JUGA PERLUKAN MEDICAL CARD !”

Lihat keratan akhbar di atas, ”GURU RAYU SUMBANGAN RAWAT PENYAKIT BUAH PINGGANG “. Persoalannya, kenapa kerajaan tak cover beliau? Ingat tuan/puan, alangkah pilunya hati selama ini jika kita merasakan segala kos perubatan adalah percuma, tetapi siapa yang tahu protokol dan syarat-syarat atau jenis penyakit apa yang di beri percuma.

Oleh sebab itu, kurangkanlah bergantung kepada kerajaan, biarlah ia untuk orang yang lebih memerlukan seperti fakir miskin dan lain-lain. Buat persediaan sekurang-kurangnya mempunyai medical card dan kos rawatan anda dibayar oleh medical card.

guru Kenapa Takaful?

Semua orang boleh meminta derma, cuma hilangkan rasa ego, malu dan rendah diri sahaja. Persoalannya tuan/puan..berapa banyak yang orang boleh menderma kepada kita? Jika kita didatangi peminta sedekah yang meminta kepada kita, berapakah yang kita boleh bagi ? Jika kita di tempat mereka, begitu juga yang mereka bagi..RM1, RM10, RM100, RM1,000?

Agihkan sahaja pendapatan anda sedikit untuk punyai medical card sekurang-kurangnya..

picture9 Kenapa Takaful?

Kepada wanita, harus diingat, take care dan protect your breast with medical card. Nanti senang kalau suami tak mampu nak bayar bil rawatan, anda ada medical card. Tak pun kalau suami yang kedekut sangat nak ambil medical card tu, boleh la suvey mana iklan dalam suratkhabar untuk mintak derma..gurau je jangan marah icon biggrin Kenapa Takaful?

picture11 Kenapa Takaful?

Alahai anak-anak..tak sanggup aku nak lihat anak aku sakit lepas tu jadi begitu, mak ayah mana yang sanggup lihat anak sakit? Lepas tu tiada duit pula nak beli ubat..ya Allah ya tuhanku, lindungilah keluarga aku daripada ujianMU yang begitu..aminn. Jangalah setakat doa sahaja, buat la sesuatu, beli pelan medical card secepat mungkin… baru betul..

3) Retirement & education plan (saving & investment)

Retirement Plan

q Kenapa Takaful?

Takaful anda bukan sahaja untuk perlindungan, malah ia juga direka untuk persaraan, pendidikan dan lain-lain. Jika anda lihat artikel di atas, 70% PESARA MENGHABISKAN WANG SIMPANAN EPF DALAM MASA 3 TAHUN SAHAJA SELEPAS BERSARA. Jadi takkan selepas bersara 3 tahun dah kena kerja balik, bagaimana hendak pergi Haji, nak sedekah amal jariah, nak melancong, tak kisah la nk buat apa..ini adalah realiti perangai orang kita kerana mereka mengangap EPF sahaja cukup untuk mereka.

Just nak share idea..

Dalam seminggu ada 7 hari, 5 hari bekerja 2 hari cuti. Sewaktu anda bekerja, berapakah yang anda belanjakan dalam masa sehari? Jika hari cuti pula, Sabtu Ahad, bercuti atau cuti apa sahaja, berapakah yang anda belanjakan sewaktu anda bercuti. ADAKAH lebih daripada waktu anda berkerja? Kebiasaanya lebih kerana masa itu anda mempunyai banyak masa untuk berbelanja..

Jadi..waktu anda pencen, anda banyak masa berehat ke atau bekerja?

Education Plan

05 Kenapa Takaful?

“SIMPANAN PENDIDIKAN KUNCI MASA DEPAN ANAK-ANAK”.

Ramai yang tahu tetapi tidak ramai yang amalkannya. Jika anda lihat daripada aritikel di atas, “PADA TAHUN INI SAHAJA (2008) TERDAPAT LEBIH 250,000 PELAJAR MEMBUAT PINJAMAN KEPADA  PTPTN”.

Cuba anda bayangkan :

Contoh kalau seorang pelajar buat pinjaman PTPTN sebanyak RM20,000, kalau pada tahun 2008 terdapat 250,000 pelajar buat pinjaman, total keseluruhan peruntukan duit pinjaman ialah  RM5,000,000,000. Agak-agak anda besar tak jumlah itu?

Tahun demi tahun pelajar makin meningkat, pinjaman juga meningkat belum masuk pinjaman tak berbayar, agak-agak anda 5-10 tahun akan datang kerajaan masih hendak menanggung ke peruntukan itu?

SEBAB ITULAH kata Penysarah Ekonomi UKM, Profesfor Dr Abdul Ghafar Ismail di dalam majalah Harmoni dan yang juga merupakan orang bijak pandai dalam ekonomi berkata “KOS MELANJUTKAN PENGAJIAN ATAS KEBERGANTUNGAN KEPADA KERAJAAN SUDAH TIDAK RELEVAN.Kerana..

11 Kenapa Takaful?

Daripada artikel di atas : “Zaman sudah berubah. Bilangan pelajar melanjutkan pelajaran ke kolej mahupun universiti sudah berpuluh kali ganda berbanding suatu ketika dahulu. Mustahil kerajaan dapat menampung atau meneruskan pemberian biasiswa secara berterusan.”

Oleh sebab itu, buatlah persediaan pendidikan untuk anak-anak anda jika tidak mahu mereka ketinggalan hanya kerana kos pengajian sahaja menghalang mereka. Terdapat banyak produk yang telah dirangka untuk tujuan tersebut antaranya PELAN TAKAFUL PENDIDIKAN”.

Jadi..tunggu apa lagi, rancanglah sekarang dengan sekurang-kurangnya sediakan pelan takaful untuk pendidikan anak anda. Kami telah merangka yang terbaik untuk anda…hanya tunggu keputusan anda..

HARAP INI MEMBANTU ANDA UNTUK MENYEDARKAN BETAPA PERLUNYA TAKAFUL UNTUK ANDA DAN KELURAGA.

Ingatlah..jangka hayat kita semakin berkurang, seharian kita terdedah kepada bahaya dan risiko walaupun ditempat yang paling selamat. Jika kita seorang bertanggungjawab kita tidak mahu membebankan diri, keluarga dan masyarakat ketika kita hidup atau meninggal dunia. Begitu juga orang yang kita sayangi, mereka juga memerlukan perlindungan supaya tidak membebankan kita di kemudian hari. Oleh itu, perlindungan diri, pengurusan kewangan, pengurusan harta dan hutang amat penting kepada setiap insan yang bernama manusia, dan ini semua, ditunjangi oleh pengurusan risiko.

Perlu diingat, risiko dan hutang perlu DIURUS, bukan DIHINDAR, bukan sahaja dalam pelaburan, bahkan dalam apa jua konteks dalam aspek kehidupan, ianya memerlukan pengurusan risiko.

Bagi mengurus risiko, kami di Takaful Great Eastern menyediakan plan perlindungan diri, keluarga dan kekayaan anda..Anda hanya perlu memiliki polisi perlindungan tersebut supaya wang pelaburan atau kekayaan anda dapat disalurkan kepada pewaris anda dan anda boleh pergi dengan aman (tidak terbelenggu dengan hutang). Tetapi jika tiada apa-apa berlaku kepada anda…anda masih mendapat balik duit yang anda bayar kepada Takaful Great Eastern tersebut sebagai wang simpanan hari tua.. pencen anda.
Bertindaklah sekarang, miliki polisi takaful anda sebelum terlambat…
Klik di bawah untuk menerima quotation secara percuma.
quotation (1)
By hazlyagensi