Berjalan Kaki Untuk Mengerjakan Ibadah Haji

berjalan untuk menunaikan haji

Berjalan Kaki Sejauh 3600 batu Dari Bosnia Ke Mekkah
BERNIAT mahu menunaikan rukun Islam ke lima, seorang lelaki Bosnia telah memulakan perjalanan untuk menunaikan haji dan mempersiapkan diri untuk menyeberang ribuan batu dengan berjalan kaki. Laporan The Muslim Village portal pada Khamis Mac 15 lalu.

“Jujur saja sebelum saya memulakan perjalanan ini semua orang bimbang terhadap saya menanyakan bagaimana saya, sebagai seorang Muslim boleh memulakan perjalanan meskipun melalui negara-negara Kristian seperti Serbia dan Bulgaria” kata Senad Hadzic 47 tahun.

Dia menjadikan doa sebagai kekuatan

Bercita-cita untuk menunaikan haji iaitu pada akhir bulan Oktober, Hadzic mula berangkat untuk melakukan perjalanan panjangnya dari kampung halamannya di utara Bosnia pada Disember 2011.

Jaraknya kira-kira 3600 batu dari Bosnia ke Mekahdan ia akan menempuh di antara 12 hingga 20 batu setiap hari.

Dalam beg di belakangnya ia membawa mushaf Al-Qur’an dibungkus dalam plastik untuk melindunginya dari cuaca yang tak menentu.

Dia juga membawa peta dan bendera dari enam negara yang akan diseberanginya. Dia telah berjalan sejuah 600 batu setakat ini dan tentunya menghadapi bermacam-macam masalah.

Di Istanbul contohnya dia terkandas selama 20 hari dan berusaha untuk mendapatkan kebenaran untuk berjalan menyeberangi Jambatan Bosphorus yang menghubungkan Eropah ke Asia yang terbuka hanya untuk kenderaan.

Pada akhirnya berjaya ia memutuskan untuk meneruskan perjalanan menuju Mekkah walaupun tanah Syria sedang bergolak.

“doakan saya sampai ke Mekkah dgn selamat ya” mungkin itulah kata2 yg diucapkan Hadzic

“Saya akan memberitahu anda bahawa perjalanan ini telah mempunyai berjuta-juta masalah” kata Hadzic.

“Saya akan menjelaskannya kepada anda seperti ini: Insya Allah, saya akan masuk Asia hari ini, dan kemudian Syria. Dan saya tidak takut tank atau peluru, hanya Allah. Dan apabila saya boleh sampai ke Makkah dan saya akan berdoa untuk kita semua.”

Jutaan Muslim dari seluruh dunia berkumpul di Mekah setiap tahun untuk menunaikan haji, salah satu daripada lima rukun Islam. Setiap Muslim dewasa yang berbadan sihat dan yang secara kewangan mampu membayar perjalanan haji wajib melakukan tuntutan ini sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.

Setelah berjalan melalui pelbagai negara, Hadzic mendapat banyak pengalaman dan menerima banyak kebaikkan daripada banyak orang.

“Ada seorang tua bijaksana Turki muncul dan ketika ia tahu bahawa saya datang dari Bosnia ke Istanbul dengan berjalan kaki maka ingin memberika saya duit supaya saya naik di dalam pesawat dan terus ke Makkah untuk haji” kata Hadzic.

“Tapi saya saya menolaknya.” Musafir dengan bekalan duit yang sedikit, Hadzic mengatakan dia sangat menghargai pada kebaikan orang asing dalam perjalanan panjangnya.

“Di Serbia orang keluar di jalan dan memberi saya topi atau kasut” kata Hadzic.

“Dalam satu cerita seorang profesor di Serbia mengundang saya untuk tinggal di rumahnya. Ini profesor Serbia yang beragama Kristian mengatakan kepada saya bahawa saya adalah muslim pertama yang melangkah di rumahnya dalam hidupnya. Ini adalah kehormatan besar bagi saya.”

Hadzic mengatakan ia harus melakukan perjalanan dengan berjalan kaki kerana Allah membantunya dalam mimpi melihat perjalanan ini sebagai manfaat untuk dirinya sendiri dan semua orang yang ditemuinya.

“Dengan Langkah ini saya membuktikan bahawa semua yang saya lakukan adalah kerana kasih saya kepada Allah” kata Hadzic.

Demi apapun yang ada di dunia, saya tidak akan menghentikan apa yang saya lakukan.” Meskipun belum setengan jalan namun banyak hal yang telah Hadzic pelajari.

“Pengalaman yang paling beharga yang saya dapat ialah, belajar erti ‘berterima kasih’ dan bersyukur dengan apa yang ada. Orang-orang miskin yang tinggal di luar bandar mencintai Allah dan menyokong saya dengan kemurahan hati” kata Hadzic [SUMBER]

Begitulah azam seorang yang mendaba cintanya pada Allah, kita pulak bagaimana.

Anda tidak perlulah berjalan seperti hamba Allah tersebut, tetapi kita harus nekad dan berazam bersungguh untuk suatu hari nanti dapat menunaikan haji dan umrah dengan tenang dan selamat.

Adakah anda sudah mula menanam azam tersebut? Jika belum anda masih belum terlambat.

Adakah anda sudah mula menyimpan sedikit demi sedikit?

Mahukah saudara jika saya katakan saya ada cara untuk pendekkan tempoh masa anda untuk menunaikan haji?

Dengan hanya menyimpan RM 100 sebulan melalui Plan Simpanan Haji dan Umrah di Takaful Great Eastern, anda dapat menunaikan haji paling awal 20 tahun dengan syarat anda telah membuat pendaftaran haji lebih awal dengan Tabung Haji.

Plan ini juga menyediakan perlindungan dalam tempoh 20 anda menyimpan.

Dan yang paling penting jika belaku kecelakaan dan anda tidak dapat menunaikan haji, kami dengan kerjasama tabung haji akan melakukan badal haji atau upah haji bagi pihak anda. 

MANFAAT BERGANDA KETIKA MENGERJAKAN HAJI ATAU `UMRAH

  • Jika berlaku kematian atau hilang upaya kekal sewaktu mengerjalan haji atau `umrah, jumlah perlindungan asas akan dibayar sebanyak dua (2) kali ganda kepada anda (atau waris).

KHAIRAT KEMATIAN

  • Khairat kematian sebanyak RM2000

WANG TUNAI KETIKA MENGERJAKAN HAJI/`UMRAH

  • RM800 akan diberi untuk perbelanjaan anda mengerjakan haji (1x) dan `Umrah (1x) sepanjang tempoh sijil.
  • Jika tiada sebarang tuntutan sepanjang tempoh sijil, RM2000 akan diberikan kepada anda setelah tamat tempoh sijil.

BADAL HAJI

  • Jika ditaqdirkan anda mengalami hilang upaya kekal, atau berlaku kematian, Great Eastern Takaful akan melantik pihak yang bertauliah untuk mengerjakan haji bagi pihak anda.

QURBAN

  • Selepas tahun ke-10, Great Eastern Takaful akan melakukan Qurban bagi pihak anda.
  • ATAU, RM500 tunai untuk anda mengerjakan `ibadah Qurban.

Lain-lain

  • Kesemua sumbangan bulanan akan anda terima kembali setelah tempoh matang.
  • Nikmati pelepasan cukai.

*tertakluk pada terma dan syarat.

Ingatlah..jangka hayat kita semakin berkurang, seharian kita terdedah kepada bahaya dan risiko walaupun ditempat yang paling selamat. Jika kita seorang bertanggungjawab kita tidak mahu membebankan diri, keluarga dan masyarakat ketika kita hidup atau meninggal dunia. Begitu juga orang yang kita sayangi, mereka juga memerlukan perlindungan supaya tidak membebankan kita di kemudian hari. Oleh itu, perlindungan diri, pengurusan kewangan, pengurusan harta dan hutang amat penting kepada setiap insan yang bernama manusia, dan ini semua, ditunjangi oleh pengurusan risiko.

Perlu diingat, risiko dan hutang perlu DIURUS, bukan DIHINDAR, bukan sahaja dalam pelaburan, bahkan dalam apa jua konteks dalam aspek kehidupan, ianya memerlukan pengurusan risiko.

Bagi mengurus risiko, kami di Takaful Great Eastern menyediakan plan perlindungan diri, keluarga dan kekayaan anda..Anda hanya perlu memiliki polisi perlindungan tersebut supaya wang pelaburan atau kekayaan anda dapat disalurkan kepada pewaris anda dan anda boleh pergi dengan aman (tidak terbelenggu dengan hutang). Tetapi jika tiada apa-apa berlaku kepada anda…anda masih mendapat balik duit yang anda bayar kepada Takaful Great Eastern tersebut sebagai wang simpanan hari tua.. pencen anda.
Bertindaklah sekarang, miliki polisi takaful anda sebelum terlambat…
Klik di bawah untuk menerima quotation secara percuma.
quotation (1)
Advertisements
By hazlyagensi