Perbezaan Takaful Dan Insurans (Antara halal dan haram)

Assalamualaikum,

Saya suka untuk berkongsi semula tentang perbezaan antara Insurans dan Takaful, kerana masih ramai lagi yang terkeliru terutama anak-anak muda yang baru belajar.

Kerana bila dengar TAKAFUL.. ada yang masih merasa pelik dan hairan mendengarnya🙂

Bila sebut macam nie ” TAKAFUL tu macam INSURANS la ” barulah diorang faham..hehe

Tapi perbezaan boleh kita lihat melalui sistem pengurusan Kewangan atau

dana secara teliti antara kedua2 syarikat yang mengamalkan TAKAFUL dan

INSURANS seperti berikut :

Perbezaan antara takaful n insuran
insurans vs takaful

Sekarang dah jelas kan…Atau masih tak clear lagi…Cer google

Di dalam website Bank Negara Malaysia, sekarang ini,hanya terdapat 11 syarikat takaful

Kebanyakan mengamalkan sistem berpandukan syariah..

Bezanya mungkin pada nilai caj-caj yang dikenakan kepada peserta..

Saya mewakili Takaful Great Eastern  atas sebab tertentu :-

1/- Great Eastern iaitu tulang belakang atau Ibu kepada Takaful Great Eastern merupakan syarikat insuran hayat yang berpengalaman luas dan telah melalui 2 perang dunia dan masih kekal sehingga sekarang..

Menurut Statistik Bank Negara Malaysia, Great Eastern adalah syarikat insurans yang terbesar di Malaysia. Aset Great Eastern di Malaysia melebihi aset syarikat insuran yang lain-lain walaupun jika digabung bersama. Cuba tgk slide nie…Korang caya ke tak??

statistik
Percaya ke??? Saya pon tak percaya bila ditunjukkan slide di atas sebab, siapa pon boleh buat slide nie…

So, mulalah episod spy dan kajiselidik saya…lalu saya pon, masuk website BNM kat sini ->http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=statistic&pg=stats_insurance&eId=box2&lang=en&ac=100

dan download yang ini http://www.bnm.gov.my/files/publication/dgi/en/2012/LG.xls

atau yang ini http://www.bnm.gov.my/files/publication/dgi/en/2012/L3.xls

…Alangkah terkejutnya..

JUMLAH ASET GREAT EASTERN memang betul la…RM 53 Billion dan lebih..

Kalau syarikat yang camnie punya aset agak-agaklah boleh tutup kedai ke??..Agak-agak nak bankrup ke??

Print Great Eastern

JUMLAH ASET GREAT EASTERN shj RM 53,630,626,000 pada statistik tahun 2012

2/- Dan sebab yang kedua , Takaful Great Eastern baru mula beroperasi pada hujung tahun 2010, dan dalam masa 3 tahun dah berjaya dinobatkan sebagai Best Takaful Operator (Asia) 2013 by Islamic Business & Finance yang pernah disadang oleh syarikat takaful Prudential pada 2012.

Ambil masa hanya 3 tahun jer..Peringkat Antaranbangsa lak tu…

2013-award

Best Takaful Operator (Asia) 2013
by Islamic Business & Finance

2012-award

Best New Islamic Institution 2012
by Islamic Business & Finance

2011-award

Best New Takaful Operator 2011
by Islamic Business & Finance

Tapi bukan itu yang saya nak cerita…

Apa Yang Lebih Penting ialah..

Kita Perlu Tukarkan Semua Insurans Konvensional Yang Kita Miliki Kepada Takaful Sekarang Juga.

Dengan adanya TAKAFUL pada masa kini, orang yang beragama islam wajib untuk mengambil TAKAFUL berbanding INSURANS kerana cara pengurusan TAKAFUL berasaskan syariah..

Terpulang kepada Anda untuk menjadikan syarikat takaful mana untuk melindungi diri anda..asalkan bukan insuran konvensional..

Memiliki takaful merupakan sesuatu yang perlu untuk melindungi diri anda & keluarga, andai anda ditimpa musibah pada saat2 yang terdesak dan memerlukan..

Seperti kata pepatah “SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN”

“MILIKI TAKAFUL SEMENTARA MASIH SIHAT”

Semoga Bermanfaat..
# Bagi anda yang telah menghidap atau telah mempunyai rekod rawatan / ditahan wad,
 mungkin akan menyukarkan anda untuk memiliki kad perubatan ( Medical Card )..
 Jadi ambillah polisi ini sebelum perkara seperti ini belaku kepada anda…!!!
By hazlyagensi